bivt

Bijscholing

Ademhaling  en stress

Een bijscholing in samenwerking met de BivT   


BivT_logo    

 

Aanmelden kan via de site van de BivT

 

Reactie cursist 

Ik vond de cursusdag heel inspirerend zoals ik je ook zei toen ik wegging. De humor waarmee jij de cursusstof benaderd, sluit erg bij mij aan! Daardoor goed te focussen op de aangeboden theorie. Je enthousiasme werkt aanstekelijk. Prettig de oefeningen meteen in de praktijk te doen/ervaren. Daardoor krijg ik meteen ‘suggesties’ voor in mijn eigen praktijk. De theorie is helder en duidelijk, goed behapbaar .

 

Reactie cursist

Dit was een van de zinvolste bijscholingen ooit. Dank je wel daarvoor!

Omschrijving Ademhaling en stress…

Een ontspannen en natuurlijke ademhaling is bij ieder mens in aanleg aanwezig, maar deze kan verstoord raken door fysieke, psychische of sociale problemen zoals o.a. door Stress, Angst, Hyperventileren en of paniek Dit kan mogelijke klachten van de spieren, hart en vaatstelsel, luchtwegen en maag -darmstelsel veroorzaken, zoals prikkelbaarheid, slaap problemen, misselijkheid, trillen en lusteloosheidsklachten, die aanleiding kunnen zijn om met de ademtherapie/training te beginnen.

We zullen ingaan op welke invloed stress, angst en hyperventileren heeft op onze de ademhaling op zowel het lichaam als de geest. Als men in rusttoestand, zonder dat men zich lichamelijk inspant, sneller en dieper ademt dan is men aan het hyperventileren, wat overigens geen ziekte is maar een manier van snel en diep ademhalen. Het Ademhalingscentrum raakt hierdoor ontregeld, langdurige stress of spanning kan hieraan ten grondslag liggen. Naast deze theorie over de manier van Ademhalen, gaan we ook praktisch aan de slag om het middenrif te trainen. Dit doen we o.a. met de In-Balanz App, de 1e Adem coach app in Nederland die uit 300 medische Apps gekozen werd voor nominatie van de Health Award. Deze word door de Artsennet en de KNMG aanbevolen om hem voor te schrijven.

Na afloop ken je de theorie en de invloed van ademhalen, heb je symptomen leren herkennen. Tevens zullen we ook praktisch gebruik gaan maken met Nederlands 1e Adem Coach App(licatie). Zo kun je met de Applicatie aan de slag met ademtherapie/training bij jezelf en cliënten.

Programma

Dag 1 door Sonja Nijhuis

 • Kennismaking
 • Inleiding ademhalen
 • Uitleg symptomen en ontstaan hiervan
 • Hoe adem jij?
 • Oefenen met de Adem Coach App

Dag 2 door Sonja Nijhuis

 • Rondvraag
 • Zenuwstelsel, ademhalen en stress
 • Hyperventileren
 • Buik/ middenrif ademhaling
 • Oefenen met Adem Coach App
 • Evaluatie

Doelgroep

Therapeuten, coaches, counselors, fysiotherapeuten, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers, hypnotherapeuten, regressietherapeuten, natuurgeneeskundigen, psychosociaal therapeuten en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening. En ook voor iedereen die meer wil weten over de invloed van onze ademhaling op lichaam en geest.

 

 

Docent:
Sonja Nijhuis

Sonja Nijhuis is eigenaar van de eerste Adem Coach App in Nederland; In-Balanz en genomineerd voor de Health Award 2013 door artsennet en de KNMG
Na een HBO Chemie opleiding  is ze vervolgens als researcher gaan werken. Helaas werd ze enkele jaren later  ervaringsdeskundig op het gebied van een paniekstoornis /hyperventilatie. Vanuit die ervaring is ze zich gaan scholen om zo haar ervaringsdeskundigheid op een professionele manier te kunnen gaan inzetten.
Inmiddels heeft Sonja  ruim 10 jaar ervaring opgedaan in haar praktijk voor ademtherapie en counseling.  Gedreven door enthousiasme en gesteund door ex – cliënten is zij samen met haar collega begonnen met het ontwikkelen van een applicatie voor telefoon en tablet . Aandacht voor onze ademhaling is haar motto. Deze heeft grote invloed op lichaam en geest.  Verder gaat  In-Balanz een samenwerking aan met  de vrije universiteit van Amsterdam om meer wetenschappelijk  inzicht te verkrijgen m.b.t de applicatie. Deze zal in September starten.  Voor Sonja is lichaam en geest één en dat laat zich vertalen in haar manier van werken.  Daar waar nodig is cliënten informeren over  nieuwe interventies, medicatie en technologieën. Regie in eigen hand is het motto van 2013 maar een ondersteuning in welke vorm dan ook kan soms echt nodig zijn en daar hoeft een cliënt zich niet voor te schamen.

In het kort:
Aantal contactdagen:2
Aantal dagdelen:4
SBU’s:38
Niveau:HBO
Examen:geen
Prijs: € 295 (0% BTW tarief)
Voorwaarden:
Lestijd: 10:00 tot 17:00 uur
Inclusief: Syllabus,certificering,supervisie,koffie/thee
Exclusief: Lunch, boeken, parkeergeld
Categorieën:Coaching , Psychotherapie

Geaccrediteerd bij:

Uw vereniging staat er niet bij?

Literatuur:

Boeken aanschaffen? Lees eerst de Boeken disclaimer!

Aanbevolen:

 • In-Balanz, Applicatie. Te verkrijgen in de Play Store en de App Store (zowel iOS en Android, telefoon en tablet). Zie: www.in-balanzapp.nl
 • M. Roborgh, Ik word ineens zo raar, Boom, 96 pag., 2010, ISBN13 9789060097571   €16.95 : Bol.com
 • Extra mag: De Verademing van Koen de Jong.